Effectieve video’s voor op LinkedIn, praat met professionals via video!

3 min leestijd
16 oktober 2020

Als men aan kanalen voor videomarketing denken, denken zij als laatste pas aan LinkedIn. LinkedIn wordt vooral gezien als hét platform voor professionals, daar liggen júíst kansen. In plaats van opscheppen over prestaties of het zoeken naar een nieuwe baan kun je met jouw video’s waarde creëren voor een zeer interessante doelgroep. Met meer dan 460 miljoen gebruikers wereldwijd heb je een publiek van decision makers, leidinggevenden, managers en bedrijven die je eenvoudig kunt bereiken met jouw videocontent.

Linkedin-Gids-video-social-media
 

Native video op LinkedIn

Waar het op andere socialmediakanalen al (lang) mogelijk was om native video te plaatsen was dat op LinkedIn nog niet mogelijk. Als je een video wilde delen moest je deze eerst op een ander platform uploaden (zoals YouTube) waarna je bijvoorbeeld een linkje kon delen. Pas in augustus 2017 maakte LinkedIn het mogelijk werd om direct een video te plaatsen op het platform. Een godsgeschenk voor de meeste marketeers! En LinkedIn eigenlijk ook, men hoeft het platform niet meer te verlaten als zij een video willen bekijken.

Oke, video. Maar welk type moet ik nu plaatsen?

Omdat LinkedIn een professioneel netwerk is betekent het niet dat je er alleen maar serieuze en professionele dingen mag delen. Overigens is LinkedIn wel een van de kanalen waar je je expertise kunt delen door middel van een uitleg animatie of video. Hieronder een opsomming van de beste type video’s voor op LinkedIn:

  1. Een uitleg video in je profielbeschrijving/bedrijfsomschrijving.
    Vergeet de saaie teksten leg je bedrijf en expertise uit in een video. Reken er maar op dat je je onderscheid van de concurrenten.
  2. Video in LinkedIn groepen.
    Start een discussie starten met je eigen video over interessante en relevante onderwerpen. Beantwoord vragen of behandel twijfels en positioneer jezelf als een expert terwijl je ondertussen je merk menselijk maakt.
  3. Een bedrijfsvideo.
    Geef een kijkje achter de schermen, laat je werknemers aan het woord of volg hen eens voor een dag. Een video zoals deze kan ervoor zorgen dat je een realistisch en transparant beeld geeft van je bedrijf. Niet alleen goed voor nieuwe business maar ook voor het aantrekken van nieuw personeel.
  4. Klantreviews.
    In plaats van zelf vertellen waar je goed in bent, laat het je klanten eens vertellen. Zo’n stuk tekst leest normaal nooit iemand maar als je er een video van maakt wek je vast interesse. Daarnaast maakt het je ook meteen een stuk betrouwbaarder.
  5. Educatieve video’s.
    Dit soort video’s zijn voornamelijk nuttig als bron. Hiermee kun je je bereik vergroten, bekendheid creëren en een positief beeld van je bedrijf schetsen.
  6. Screencast-video’s.
    Niet zo goed voor de camera en is een animatie niet handig? Maak gebruik van een screencast-video. Dit soort video’s zijn voornamelijk handig voor bedrijven die digitale oplossingen bieden om hun klanten te helpen.

Naast deze type video’s heeft LinkedIn onlangs bekend gemaakt dat je nu ook live video’s en story’s kunt gaan plaatsen. Iets wat op andere socialmediakanalen natuurlijk al langer mogelijk was ;-).

Hoe doen andere bedrijven dat?

Benieuwd hoe bedrijven effectief video’s inzetten op LinkedIn? Hieronder een aantal voorbeelden waarvan wij vinden dat zij het goed aanpakken.

Diergaarde Blijdorp
Dieren doen het altijd goed op social media! Diergaarde Blijdorp heeft daarin genoeg keuze. Daarnaast heeft de Diergaarde een grote business to business tak naast de consumenten kant die de dierentuin overdag bezoeken. Unieke ruimtes om te vergaderen, lezingen te geven of een borrel te houden. Hoe kun je dat beter in beeld brengen dan via een video?

 
 

Politie Nederland
Politiewerk is belangrijk maar er wordt ook veel spot mee gedreven. Daarom is het voor de politie nog belangrijker om hun belangrijke werk in beeld te brengen. Naast inzicht geven in wat de politie nu doet, werven ze tegelijkertijd nieuwe werknemers. Hoe gaat het er bijvoorbeeld aan toe op de afdeling waar de 112 telefoontjes binnenkomen of in dit voorbeeld: hoe zorg je ervoor dat je zo snel mogelijk een dader aan kan houden. Met een juiste begeleidende tekst wekt het interesse en de afsluitende CTA verwijzen ze naar de vacature voor een functie zoals in de video.

 

KLM
KLM, een voorbeeld voor veel marketeers, zij delen namelijk op elk socialmediakanaal iets anders. Op LinkedIn zetten zij voornamelijk in op de zakelijke doelgroep met zowel veelgestelde vragen maar zij maken werken voor KLM ook aantrekkelijk. In deze video gaat een stagiair achter de schermen om meer te leren over verschillende werkzaamheden van KLM. Niet alleen leuk voor alle zakelijke reizigers van KLM maar ook potentiële stagiairs of werknemers

 

PostNL
Een kijkje achter de schermen, effectief de doelstellingen van het bedrijf formulieren én ook nog een passende boodschap voor de zakelijke doelgroep. PostNL zet LinkedIn op een creatieve en aantrekkelijke manier. Webshops schieten als paddestoelen uit de grond en daar speelt PostNL goed op in door hun diensten aan te bieden maar wel op een duurzame manier.

 

Wil jij gaan starten met video op LinkedIn?

Video heeft op elk socialmediakanaal waarde. Het is alleen belangrijk dat je de content laat passen bij het kanaal en de doelgroep die zich daar bevind. Wil jij starten met video’s op LinkedIn? Dan geven we je graag nog een aantal tips!

  • Kijk altijd recht in de lens van de camera.
    Het is erg verleidelijk om op het schermpje naar jezelf te kijken maar probeer dit te weerstaan.
  • Zorg dat je in de eerste 3 seconden je doelgroep motiveert om verder te kijken. Verspil je eerste seconden van je video niet aan een intro.
  • Door te delen kun je vermenigvuldigen
    Deel je expertise, kennis of boodschap op een creatieve manier. Zorg ervoor dat het geen sales praatje wordt.
  • Plaats regelmatig.
    Je hoeft niet elke dag een video te maken en deze te plaatsen maar door regelmatig te posten zorg je ervoor dat je juist scoort in het algoritme van LinkedIn.
  • Zorg dat je de video maakt voor het kanaal.
    LinkedIn wordt vooral zakelijk gebruikt, houd daar dan ook rekening mee met de boodschap en de doelgroep van je video.  

Overtuigd van de kracht van video op LinkedIn? We hopen je genoeg tips en tricks te hebben gegeven. Meer tips en tricks nodig of weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je graag op weg! Wil je meer weten over het inzetten van video op social media? Check dan onze andere blogs voor video’s op TikTok, Facebook en Instagram.

Tags