Effectieve video’s voor op Facebook, hoe maak je die?

3 min leestijd
16 oktober 2020

Facebook is nog steeds een van de meest populaire socialmediakanalen in Nederland. Voeg dat samen met video content en creëer een ijzersterke positie voor jouw bedrijf. In deze blog helpen we jou om effectieve video’s te maken die scoren op Facebook. 

Facebook-Gids-video-social-media

Ondanks de uitloop van jongeren naar Instagram en Tiktok, stijgt de populariteit van het platform juist onder ouderen. Facebook blijft dus een platform dat jouw bedrijf niet links kan laten liggen.

Los van een YouTube (dat overigens wel echt een socialmediakanaal is) is er geen ander socialmediakanaal dat meer geschikt is voor een video marketing strategie dan Facebook. Elke doelgroep is er te vinden en het bereik kan erg groot zijn. Laten we eerlijk zijn: Zuckerberg heeft fantastisch werk geleverd met de videofuncties van het platform.

Onderstaande tips en trucs kunnen je bereik verhogen en ervoor zorgen dat de kracht van video effect heeft op jouw merk.

 

HD videos are a must

Herhaal dit een aantal keer voor jezelf. Hoge kwaliteit is niet onderhandelbaar. De tijden waar in je weg kon komen met een ‘net niet’ video zijn voorbij. Mensen/consumenten/leads zijn gewend dat het marketingmateriaal dat zij consumenten van hoge kwaliteit is. Ook van kleinere organisaties.

Je kunt het je niet meer veroorloven om potentiële klanten ‘lage kwaliteit’ en amateuristische looks te tonen. Zorg er daarom voor wanneer je video inzet op Facebook dat de video van hoge kwaliteit is. Gelukkig zijn de telefoons van tegenwoordig ook erg goed om video’s mee te maken. Zorg er dan alleen wel voor dat je niet de ‘selfie’ camera gebruikt maar de camera aan de achterzijde. De camera aan de achterzijde heeft altijd de hoogste kwaliteit van de twee.

TIP - Video’s op Facebook worden automatisch afgespeeld zodra mensen erlangs scrollen. Zorg ervoor dat je in die split second direct hun aandacht trekt.

 

Vergeet je ondertiteling niet!

Het is je vast wel eens overkomen, je zit rustig in de trein of je bent op een verjaardag waar je eigenlijk geen zin in had en pakt je smartphone erbij. Zodra je Facebook opent en door je tijdlijn scrolt begint ineens een video op luid volume af te spelen

Busted..

Meer dan 85% van de video’s op Facebook worden met geluid uit bekeken.

Men is gewend om video’s zonder geluid te bekijken. Hierdoor is het extra moeilijk om de aandacht van de kijkers erbij te houden. Houd daarom rekening met twee punten:

  1. Je visuals moeten opvallend zijn en je openings moet zo binnenkomen dat mensen geen andere keus hebben dan te blijven kijken.
  2. Je kunt het je niet permitteren om ondertiteling over het hoofd te zien. Zelfs als je video niet zwaar in dialoog is, kan ondertiteling helpen om uit te leggen en te versterken wat er wordt getoond.

Je kunt ondertiteling op twee manieren toevoegen aan je video. 1. Je bakt ze als het ware in. Ondertiteling wordt altijd getoont ook als je de video met geluid aan kijkt. 2. Je werkt met een SRT bestand. Een SRT bestand kun je direct uploaden op Facebook. Hierdoor is de ondertiteling zichtbaar wanneer mensen de video met geluid uit kijken en niet zichtbaar wanneer zij het geluid aanzetten.

 

Werk met de basisregels van SEO

Wat is de basis van SEO op Facebook? Simpel: titels en omschrijvingen. 

  • Titels
    Vermijd titels die ‘advertentie-achtig’ zijn maar leg in de titel uit wat de kijker kan verwachten. Voorbeeld: Je hebt een uitlegvideo over je merk, ga dan voor een titel zoals: ‘[bedrijfsnaam], het bedrijf dat [product/service] levert’ in plaats van: ‘Je hebt product X nodig in je leven!’
  • Omschrijvingen
    In een omschrijving kun je meer tekst kwijt dan in een titel. Je kunt hier juist een langere tekst van maken, mits dat echt nodig is. Misschien voelt het raar maar langere beschrijvingen zijn in sommige gevallen wel erg goed om meer betrokkenheid te genereren. Zorg ervoor dat je omschrijving aantrekkelijk blijft om te lezen, gebruik emoji’s, bulletpoints, stel vragen, wees creatief!

En dan? Experimenteer!

Met je basiskennis hoef je alleen nog maar rekening te houden met 2 andere dingen:

  • Zorg voor een goede thumbnail. Een goede thumbnail kan de aandacht van je publiek trekken en verleiden om (wanneer de video niet automatisch wordt afgespeeld) te gaan kijken. Kies een passende still uit de video of maak een eigen afbeelding voor maximale impact.
  • Verwerk een CTA in je video. Call-to-actions kun je perfect verwerken in je video en in je beschrijving. Gebruik beide om verkeer te genereren naar je website of interactie

De verschillende soorten video’s op Facebook

1. Live video
Toen live video’s geïntroduceerd werden op Facebook ging iedereen massaal live. Men begon het irritant te vinden want telkens wanneer een vriend(in) of bedrijf live ging kregen mensen een push notificatie. Het nieuwe is van live video af maar het is gelukkig nog even krachtig. Live video’s kunnen namelijk voor een enorm bereik en betrokkenheid zorgen. Het is perfect om evenementen uit te zenden, producten te presenteren, Q&A’s doen met je fans en eventueel een kijkje achter de schermen geven. Facebook zegt zelf dat live video’s tot 3x langer bekeken worden en er 10x meer onder gereageerd wordt in vergelijking met gewone video’s.

 

2. Bedrijfsverhalen
Het is een feit dat mensen het leuk vinden om een kijkje achter de schermen te krijgen. Persoonlijkheid en transparantie wordt steeds belangrijker, een bedrijf zonder ‘gezicht’ is tegenwoordig minder succesvol. Maak je merk menselijk door een persoonlijk element in je video’s te verwerken.

 

3. Educatieve video’s
Er gaat niets boven het nuttig zijn voor je publiek zodat ze je gaan vertrouwen. Educatieve video’s werken daar het beste voor. Deel tips en inzichten in de problemen die jullie bedrijf kan oplossen. Zo vermijd je ook weer het verkooppraatje. Dat laatste is super belangrijk: Je wilt gezien worden als een expert en niet als iemand die te hard iets probeert te verkopen.

 

4. ‘How-to’ video’s
Vanwege hun educatieve basis zijn how to video’s perfect om een connectie te maken met je publiek. Je kunt dit doen op elk platform waar men video’s kijkt, maar Facebook is hier perfect voor, omdat er veel mensen zijn die je kunt bereiken die zich niet bewust zijn van je bestaan.

 

5. Commercials
Een grappige, originele, unieke of emotionele reclame werkt perfect op social media. Mensen zijn eerder bereid om een grappige reclame te delen met hun netwerk of een video met een emotionele boodschap. 

 

6. Uitleg animaties
Korte en simpele to the point uitleg video’s vinden zeker hun weg naar social media. Het zijn de perfecte soort video’s om het gesprek aan te gaan met je Facebook fans. Deze video’s kunnen ook eenvoudig ingezet worden als advertentie, zo maak je ze nog waardevoller. 

 

Wat we je als laatste nog willen meegeven

Als je aan de slag gaat met video content en meerdere video’s gaat maken over een specifiek onderwerp, maak daar dan een playlist van. Het maakt het voor de doelgroep makkelijker om meer van dezelfde soort video’s te vinden.

We hopen je met bovenstaande tips, tricks en informatie meer te hebben geleerd over video’s op Facebook. Helaas is dit geen garantie dat je meteen viral gaat. Facebook is ook een bedrijf en moet ook geld verdienen. Daarom ‘verplichten’ ze soms bedrijven om te betalen voor bereik. Wees bereid om dit te doen als je merkt dat je een video hebt die aanslaat. Het budget waar je rekening mee moet houden kunnen we je niet vertellen. Voor de een is €10 al genoeg, voor de ander €1.000

Benieuwd hoe je video content moet inzetten op andere social mediakanalen? Lees onze andere blogs over video’s op Instagram en TikTok! Wil je hulp bij de productie van een goede social video? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Vrijblijvend gesprek

 

 

Tags