Effectieve video’s voor op Instagram, hoe maak je die?

3 min leestijd
16 oktober 2020

In de wereld van social media is Instagram een ​​belangrijke speler. Met meer dan een miljard actieve gebruikers per maand, biedt Instagram jouw de mogelijkheid om jouw merk en content op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Instagram-video's zijn de perfecte manier om verhalen te vertellen, klanten te betrekken en een merkpersoonlijkheid te creëren. Maar hoe maak je effectieve video's voor Instagram? In deze blog zullen we enkele belangrijke tips en strategieën bespreken.

Instagram-Gids-video-social-media

 

Wanneer je een video upload op Instagram zijn er twee belangrijke dingen waar je op moet letten.

 1. De omschrijving/tekst die je bij je post zet.
  Probeer je tekst leuk en spontaan te houden zonder dat je onduidelijk wordt.
 2. Hashtags.
  Sommige onderzoeken geven aan dat er meer interactie is op posts met meer dan 11 hashtags. In die context zijn hashtags de sleutel tot het succes. Dat zijn ze ook maar je moet ze dan wel goed gebruiken.
  a. Wees specifiek.
  Hoe specifieker je hashtag is, hoe sneller je post bij de juiste doelgroep terecht komt. Als voorbeeld #drone is een algemene hashtag als je je richt op dronefotografie, gebruik dan liever de hashtag #dronefotografie.
  b. Wees kritisch.
  Het bovenstaande onderzoek gaf aan dat je ongeveer 11 hashtags moet gebruiken, ja dat kan werken maar niet altijd. Voeg niet onnodig hashtags toe aan je post. Zorg dat de hashtag passen bij de content die je plaatst.
  c. Wees voorzichtig met de hashtags die je kiest.
  Doe altijd onderzoek naar een hashtag. Introduceer je bijvoorbeeld een ‘eigen’ hashtag zoek dan altijd even op of er al iets op gedeeld wordt. Het bedrijf Research in Motion (een bedrijf van Blackberry) had hun vacatures gedeeld met de hashtag #rimjobs. De hashtag was een succes, maar met de verkeerde intenties...

De type video’s die op Instagram het beste werken wijkt af van wat we kennen op Facebook.  op Instagram zijn de reels trending. Reels zijn korte filmpjes van maximaal een minuut en worden verticaal weergegeven. De reels hebben een bepaald algoritme die er voor kan zorgen dat je video heel snel viraal kan gaan. Wanneer je begint met reels kijken krijg je vervolgens allemaal reels te zien van soortgelijke content waarvan het algoritme denkt dat jij geïnteresseerd in zou zijn. Reels zijn handig voor bepaalde soort video's: 

 • How to video’s
  Mensen houden ervan om te leren hoe ze dingen kunnen doen. Life-hacks of de kook video’s van Tasty zijn bijvoorbeeld erg populair.
 • Product video’s
  Korte en snappy video’s zijn aantrekkelijk en zorgen ervoor dat je direct de aandacht pakt van de doelgroep. Onderbouw een aantal kenmerken en maak het niet te lang.
 • Bedrijfsvideo's
  Dit klinkt heel saai maar bedrijfsvideo's werken prima op Instagram. Het is gewoon een kwestie van de communicatie toon aanpassen naar de doelgroep en het kanaal om de video grappig en informeel houden.
 • Reclames
  Net als Facebook is Instagram ook een kanaal waar je eenvoudig korte versies van de reclames kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het presenteren van je product, uitleggen van je dienst of juist een promotievideo.
 • Inspiratie video's
  Mensen zijn veelal opzoek naar dingen die hun inspireren. zorg er voor dat jou content hun aanzet tot een actie of nieuwe ideeën geeft

 

Instagram stories zijn een handige manier om actief te zijn op instagram, zonder dat het allemaal op je account komt te staan. Instagram stories is handig voor een aantal dingen:

 • Aanbiedingen
  Stories zijn maar 24 uur beschikbaar. Dit geeft een hele andere betekenis aan de term ‘beperkt aanbod’. 
 • Kijkje achter de schermen
  Door via Stories een kijkje achter de schermen te geven hoe bijvoorbeeld producten worden gefotografeerd, de dagelijkse gang van zaken of inzicht geeft de fabriek, je zorgt ervoor dat je je merk menselijk maakt. Door je volgers hierin te betrekken zorg je ervoor dat zij zich ook een onderdeel voelen.
 • Toon je product en/of dienst
  Een sneakpreview van een nieuw product werkt altijd. Je kunt mensen alvast motiveren en nieuwsgierig maken voor wat er komen gaat en ondertussen dit al emotioneel laden.
 • Influencer overnames
  Influencer overnames zijn goed voor de stories, de volgers van de influencer raken zo ook betrokken bij het account en zullen eventueel gaan volgen.
 • Aftellen!
  Heb je een evenement of lancering van een product gepland? Dan is het tijd voor een countdown. Hiermee speel je in op de FOMO van je volgers. FO watte? FOMO, fear of missing out. Iedereen die je hiermee kunt bereiken zal nieuwsgierig worden.
 • Content teasers
  Als je meer dan 10.000 volgers hebt is het mogelijk om een swipe omhoog functie te gebruiken. Hiermee kun je met één beweging mensen naar je website krijgen. Heb je een interessante blog of een nieuwsbericht? Voeg deze dan toe aan je story.

Naast Stories reels en video’s op de tijdlijn is het op Instagram ook mogelijk om live te gaan. Jouw volgers krijgen automatisch een pushbericht wanneer je live gaat en jouw profielfoto zal aan het begin van de story lijst getoont worden (zie screenshot). Ga het gesprek aan met je volgers, vertel ze over je dag, doe een Q&A of laat ze live meekijken achter de schermen. Leuke aanvulling het is ook mogelijk om met je fans live te gaan. Zie het maar als een digitale versie van een meet & greet met je favoriete artiest.

Als laatste willen we je nog twee dingen meegeven.

 1. Maak gebruik van de effecten, functies en filters van Instagram. Of je het nu subtiel gebruikt of alle functies tegelijk gebruikt, gebruik ze als een onderdeel van de manier hoe je bedrijf praat tegen zijn/haar fans. Instagram voegt regelmatig nieuwe features toe dus maak hier ook gebruik van.
 2. Boost je zichtbaarheid met advertenties. Hashtags alleen zorgen er niet voor dat iedereen die wellicht geïnteresseerd is in je bedrijf je zal vinden. Net als Facebook is hier een advertentiebudget voor nodig. 

Benieuwd hoe je video content moet inzetten op andere social media kanalen? Lees onze andere blogs over video’s op Facebook, LinkedIn en TikTok!

Wil je hulp bij de productie van een goede social video? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vrijblijvend gesprek

 

Tags