5 Facebook video tips om jouw videomarketing naar een hoger niveau te tillen

3 min leestijd
8 december 2020

Video marketing is een ontwikkeling in de marketingwereld die blijft groeien. Dagelijks krijgen Facebook video’s gemiddeld 8 miljard weergave van gebruikers over de hele wereld. Het is dan ook niet gek dat video zo populair is in de marketingwereld. Van alle prikkels en informatie die wij dagelijks ontvangen wordt visuele content 600.000 keer sneller opgeslagen dan tekst. Door video’s (beeld en geluid) te gebruiken kun je maximaal de aandacht pakken. 

Video’s zijn voor elk kanaal verschillend. Denk maar aan de dansvideo's op TikTok, die presteren daar veel beter dan op Facebook. Daarom is het belangrijk dat je je video afstemt het juiste kanaal. Hoe maak je dan video’s specifiek voor Facebook? Hiervoor hebben we in dit blog een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. 

1. Verticale video’s voor mobiel

Wanneer je eenmaal aan de slag gaat met videomarketing is het belangrijk om mobiel gebruik niet uit het oog te verliezen. Tegenwoordig bekijkt 88% van de gebruikers Facebook op een mobiel apparaat. Belangrijk voor op mobiel zijn verticale en vierkante video’s. Deze worden veel gepushed op de mobiele app van Facebook, omdat ze meer beeld in beslag nemen en beter de aandacht trekken en houden.

Niet alleen worden video’s verticaal gekeken, ook vinden mensen het storend om een video met zwarte balken aan de onder- en bovenkant te zien. Maak je video dus passend qua formaat!

 

2. Video’s zonder geluid

Het automatisch afspelen van de video's op Facebook heeft zijn voor- en nadelen. Video’s worden eerder en vaker bekeken, maar ze beginnen zonder geluid (tenzij anders door de gebruiker ingesteld). Uit onderzoek blijkt dat 85% van de filmpjes zonder geluid wordt bekeken. Denk maar eens aan het openbaar vervoer (als je je oortjes bent vergeten) of aan die saaie verjaardag waar je stiekem op je telefoon aan het scrollen bent. In de meeste gevallen wordt er alleen naar het bewegende beeld gekeken. Daarom is het super belangrijk dat de boodschap van jouw video ook te begrijpen is zonder geluid. Zorg daarom voor ondertiteling in de video. Je kunt hem erin editen maar je kunt ook door middel van een SRT bestand toevoegen. Dat heeft zelfs nog extra pluspuntjes voor de ranking van je video. Facebook kan hierdoor begrijpen waar de video over gaat en zal deze nog meer pushen onder een relevante doelgroep. Daarnaast begrijpen de mensen die doof of slechthorend je video ook en ervaren daardoor een positieve ervaring met jouw merk.

 

 

3. Pak direct de aandacht

Wanneer iemand op zijn tijdlijn zit komen er veel verschillende video’s voorbij. Hoe zorg je er dan voor dat jouw video opvalt? De eerste 3 seconden van de video zijn voor de kijker bepalend of zij de video bekijken of verder scrollen. Je moet er in die eerste 3 seconden voor zorgen dat de kijker  nieuwsgierig wordt naar de rest van je video. Vergeet de thumbnail van je video niet. Dit is het beeld dat getoond wordt als de video niet direct wordt afgespeeld. De thumbnail kun je op 2 manieren maken en instellen.

  • Maak een eigen beeld en kies deze door op 'aangepast' te klikken
  • Selecteer een aantrekkelijk beeld uit de video (bijvoorbeeld met een cliffhanger).

Sommige bedrijven laten in de eerste 3 seconden hun logo zien, dat interesseert natuurlijk niemand. Zorg dus voor een trigger wat je doelgroep nieuwsgierig maakt naar de rest van de video. Een view wordt door Facebook niet voor niks pas gerekend na 3 seconden kijktijd.

 

4. Hoe lang moet een video duren?

Video’s van maximaal 2 minuten lang scoren erg goed. Dit komt omdat 2 minuten niet te lang en niet te kort is. De meeste kijkers houden van korte video’s, 33% van kijkers haakt af na 30 seconden van de video. Een trucje om kijkers betrokken te houden is het duidelijk maken hoe lang de video nog duurt. Als de kijker ziet dat jouw video maar 1 minuut of nog maar 30 seconden duurt zal diegene eerder geneigd zijn de video af te kijken. Dit is belangrijk omdat in de meeste gevallen de call-to-action van de video pas op het einde in beeld komt. Wanneer kijkers dan eerder afhaken missen zij de call-to-action.

Een handig tooltje dat LADbible gebruikt voor hun video's is een randje om de video's dat laat zien hoe lang hun video's duren. 

 

5. Wat is de beste tijd om te posten?

Om jouw doelgroep echt te bereiken moet je weten op welk tijdstip jouw doelgroep online is. Rekening houden met dit tijdstip geeft je een mooi inzicht van concurrenten. Het beste moment om de posten kun je achterhalen in jouw eigen statistieken van Facebook. Ons advies is om niet op het piekmoment te posten, maar iets daarvoor. Zo is jouw video al geïndexeerd en ben je in de meeste gevallen je concurrenten voor.

 

Het belangrijkste samengevat

Een goede Facebook video moet direct de aandacht pakken van de kijker. Door autoplay worden veel video’s zonder geluid gekeken en moeten daarom ook zonder geluid te begrijpen zijn. Met ondertiteling kun je de boodschap duidelijk overbrengen. Voor mobiel gebruik is het belangrijk om verticale video’s te maken die niet langer dan 2 minuten duren. Het juiste tijdstip om te plaatsen is altijd iets eerder dan het piekmoment. 

We hopen je concrete tips te hebben gegeven voor jouw video's op Facebook. Nu is tijd om aan de slag te gaan en jouw video's de wereld in te slingeren. Om je nog beter op weg te helpen, hebben we ook nog een handige blog met Facebook video formats die werken! Succes!

Tags