Succesvolle video's maken op TikTok: expert tips

3 min leestijd
16 oktober 2020

Generatie Z, geboren tussen 1995 en 2010 is de generatie die opgroeit in een volledige digitale wereld. Als je deze generatie wilt bereiken dan moet je inzetten op video. Deze generatie kijkt namelijk liever video’s dan dat zij een blogpost of een boek lezen. Dat is dan ook de reden waarom een socialmediakanaal zoals TikTok zo populair is onder deze doelgroep. In deze blog vertellen we je alle in’s en out’s van TikTok en hoe je video het beste inzet op dit platform.

Tiktok-Gids-video-social-media

Verdiep je in de wereld van jongeren

Generatie Z is constant op zoek naar nieuwe manieren van communiceren, voornamelijk digitaal. Daarnaast consumeren zij enorm bewust en is alleen maar geïnteresseerd in een boodschap van een bedrijf als deze interessant genoeg is. Dit doen zij niet alleen voor zichzelf maar ook binnen hun familie. De invloed van generatie Z is namelijk erg groot. Daarom is het belangrijk om als organisatie generatie Z niet te vergeten en te onderschatten. 

Als we kijken naar de innovatiecurve van Rogers is generatie Z op dit moment de early adopter. Toen Facebook meer werd geaccepteerd en groeide in gebruikers is deze generatie verplaatst naar Instagram en nu uiteindelijk TikTok. De voornaamste reden hiervoor: TikTok en Instagram hebben ‘minder’ content. Nee niet minder in hoeveelheid maar minder rommel en meer goede content waar zij zelf voor kunnen kiezen. Daarnaast zijn zowel Instagram als TikTok visueel georienteerd en minder gericht op tekst. Iets waar deze generatie erg van houd! Meer weten over video’s op Instagram?

Nog even een stukje geschiedenis

Snapchat was het eerste socialmediakanaal dat met het briljante idee kwam om content een korte leeftijdsspanne te geven. Beelden die na 24 uur verdwenen waren een enorme hit. Plus het feit dat Snapchat alleen video georiënteerd was trok de aandacht van jongeren. Inmiddels wordt Snapchat steeds minder gebruikt omdat de meest unieke functies geïntegreerd zijn in Instagram.

In augustus 2014 verscheen de app musical.ly op de markt. Een app waarmee gebruikers kunnen mee playbacken met een door hen gekozen liedje. Een socialmediakanaal dat in Nederland ook flink populair was. In 2017 werd musical.ly echter gekocht door ByteDance dat zich ging richten op de Amerikaanse markt. Beide bedrijven, musical.ly en ByteDance, voegden zich in augustus 2018 samen tot één app: TikTok. De app was in Amerika zo populair dat het in oktober 2018 de meest gedownloade app was. En zoals dat met vele Amerikaanse trends gebeurt, waaide het eind 2019 over naar Nederland. Vanwege de coronacrisis heeft TikTok daarnaast ook een flinke groei in Nederland gemaakt en heeft nu ongeveer 3,5 miljoen gebruikers.

Vanwege het samenvoegen van musical.ly en ByteDance is TikTok veel meer dan een platform waar je liedjes kunt playbacken. Er komen gekke challenges voorbij, er worden dansjes gecreëerd en delen gebruikers tips en tricks. Het platform is echt een plek waar creatieve video’s een podium krijgen maar worden er ook veel meningen gedeeld. Dit alles verpakt in korte filmpjes en ondersteund met muziek.

Leuk allemaal, maar hoe zet ik TikTok in voor mijn bedrijf?

Zoals elk socialmediakanaal begint het allemaal bij de gebruiker. Je moet je verdiepen in de doelgroep. Hoe gebruiken zij het platform, wat is populair, wat vinden zij leuk en waarom gebruiken zij dat kanaal. Wanneer je hier geen rekening mee houdt zal je content geen succes zijn. Daarnaast is het belangrijk om bij jezelf te blijven en content te maken die bij jouw bedrijf past. Een serieus bedrijf dat ineens vrolijke dansjes doet past natuurlijk ook niet.

Twee bedrijven die het volgens ons goed doen op TikTok zijn het Rode Kruis en Basic-Fit. Op dit moment zijn er nog niet veel Nederlandse bedrijven die regelmatig een video op TikTok plaatsen. Heb je tips voor ons? Laat het ons weten! We zijn elke dag weer op zoek naar accounts die we kunnen volgen! 

Het Rode Kruis

Een stichting zoals het Rode Kruis moet vaak een serieuze boodschap brengen. Een boodschap blijft beter hangen als deze op een leuke of grappige manier wordt gebracht. Denk maar aan je schooltijd, hetgeen wat je geleerd hebt in de lessen van die grappige docent weet je waarschijnlijk nog steeds. Het Rode Kruis speelt hier leuk op in met hun TikTok video’s.

Basic-fit

Er zijn verschillende soorten challenges op TikTok, een van de categorieën is sport. Basic-Fit haakt daar slim op in door daar aan mee te doen. Hun iconische oranje huisstijl is te vinden in de video’s terwijl de focus ligt op het sporten.

Zoals we eerder al aangegeven, er zijn nog vrij weinig Nederlandse bedrijven actief op TikTok. Wel zijn er al een hoop nieuwe influencers op TikTok geboren. Normale Nederlandse mensen gaan gauw viraal. Bijvoorbeeld de Schiedamse Sophie die met haar Tante Toof account typische Rotterdamse uitspraken deelt en Lisanne Dijkstra die via TikTok een sollicitatie heeft gemaakt voor het Klokhuis omdat ze daar graag zou willen werken.

@tante.toof

Dames en heren even een lekker lesje Rotterdams op deze mooie zaterdag❤️ Tag een temeier 😘 #rotterdam #fy #english #temeier #10k #100k #thnxguys

♬ origineel geluid - Tante Toof

Kracht van TikTok

De verwachting is dat het aantal gebruikers op TikTok zal blijven stijgen. Op Instagram moet een post vaak wel aan een bepaalde status voldoen. Is de foto wel mooi genoeg, hoe moeten we hem bewerken en welke tekst moet erbij? TikTok is veel toegankelijker omdat het niet uitmaakt wat je post zolang het maar creatief is. Bijna hetzelfde als de Instagram stories waar de kwaliteit ook minder mag zijn dan op de tijdlijn. 

Een ander pluspunt is dat de content is kleinere groepen makkelijker gedeeld kunnen worden. Hier is vanuit de gebruikers veel behoefte aan. 

Omdat het op het platform erg eenvoudig is om video’s te bewerken hoeft geen Adobe specialist te zijn om een video in elkaar te draaien. Door de vele filters, opties en opnametechnieken kan iedere persoon met een smartphone een aantrekkelijke TikTok video maken.

Hoe werkt het algoritme van TikTok en de ‘For you page’

TikTok is ingedeeld in 2 verschillende menu’s, de mensen die je volgt en de for you page. In het menu ‘volgend’ vind je (logisch) de video’s van de mensen die je volgt. De for you page is interessanter, hier worden video’s getoond die jij wellicht interessant vind. Gekozen door TikTok gebaseerd op de dingen waarop je eerder hebt geïnteracteerd en op basis van je demografische gegevens. 

Het algoritme houdt in de gaten welke video’s je liked en deelt, waar je reacties achterlaat, welke accounts je bent gaan volgen maar ook welke geluiden je verkent. Wanneer je bijvoorbeeld op een geluid klikt om meer video’s met dit geluid te bekijken zal TikTok in de toekomst een nieuwe video met dit geluid tonen in jouw for you overzicht.

TikTok wil de filter bubble voorkomen. TikTok zorgt er bijvoorbeeld voor dat je af en toe ook content te zien krijgt van buiten je interesses. Zo blijf je je oriënteren op nieuwe video’s en zorgt het voor een divers aanbod aan video’s. Daarnaast zal je nooit dezelfde content achter elkaar krijgen, bijvoorbeeld van hetzelfde geluid/muziek of dezelfde maker. Het algoritme geeft jou weer nieuwe inzicht maar leert tegelijk welke dingen populair zijn onder grotere groepen. Nieuwe influencers worden geboren en nieuwe trends gaan viral.

Jouw eerste TikTok maken?

Als je wilt starten met TikTok is het erg belangrijk dat je je verdiept in het kanaal, de doelgroep die zich daar bevindt maar ook in je eigen bedrijf. Hoe positioneer je jezelf en hoe wil je dat vorm geven op TikTok? Content op TikTok is er vooral voor het entertainment. Probeer niet iets te verkopen, daar zit de doelgroep helemaal niet op te wachten. Doe in plaats daarvan mee met trends, dansjes en gebruik geluiden die populair zijn. Volgers zijn op TikTok minder belangrijk. Als je goede content maakt is de kans groot dat je voorkomt in de for you page van jouw doelgroep. 

Wees de concurrentie voor en start met TikTok. Hulp nodig met het leren van een van de dansjes (of je social media strategie)? Stuur ons een berichtje!

neem contact op

Tags