Blogs | Home of the Brave

Gids voor effectieve video’s op social media

Geschreven door Home of the Brave | 16-okt-2020 13:10:44

In marketing snijdt het mes van social media aan twee kanten. Aan de ene kant kun je eenvoudig en snel in contact komen met je doelgroep en krijg je direct feedback van de klanten waar je de meeste waarde aan hecht. Tegelijkertijd bouw je aan een community rondom je merk zonder dat je er al te veel geld aan uitgeeft. Video’s hebben hier een groot aandeel in.

Investeren, investeren, investeren

Voordat je een betrokken community hebt moet je erg hard werken. Bijna elke dag roepen dat je er bent. Verzuim je hierin voor een langere tijd dan ben je voor een groot deel van je doelgroep ‘dood’ terwijl zij wel geïnteresseerd zijn in je merk. Kortom, je kunt veel uit social media halen maar dit vergt veel tijd en energie.

Je kunt ook zoveel met social media doen dat je heel snel kunt verdwalen. Moet je updates plaatsen, de hele tijd retweeten, foto's van je producten maken, waardevolle inhoud van andere pagina's delen - wat is de juiste keuze? Nou, er is niet één antwoord dat voor iedereen werkt. Toch zijn er bepaalde soorten content die je moet inzetten, no matter what!

 

Contentmarketing? Zet in op video

Video content is een van die dingen die werkt voor alle doelgroepen. Je bereikt kinderen, tieners, volwassen, mensen in de negentig, kortom iedereen. Want iedereen houdt van een goede video. Het is natuurlijk wel zo dat er specifieke leeftijdsgroepen meer video’s kijken dan anderen. Bijvoorbeeld, 70% van generatie X gebruikt YouTube dagelijks terwijl 35% van de millennials dat doet. Toch moet dit je niet afleiden van het feit dat video content werkt. Wat je met bovenstaande cijfers moet doen, is rekening houden met de mensen waar je tegen wil praten zodat je kunt bepalen via welke kanalen je ze gaat bereiken. 

Het gaat er niet om dat je een video maakt en deze op YouTube plaatst. Je moet nadenken over je target doelgroep. Wie zijn zij, welke apparaten gebruiken ze om video’s op te kijken en hoeveel tijd besteden ze eraan.

Dat gezegd hebbende, je doelgroep kennen is niet het enige wat je moet weten voordat je aan de slag gaat met video content. Je wil ook weten welke doelen je wilt bereiken. Een bewezen methode is de SMART methode om doelstellingen te formuleren. Nog niet bekend met SMART?
SMART staat voor:

  • Specifiek, is je doelstelling gedetailleerd genoeg?
  • Meetbaar, hoe ga je het overall meten?
  • Acceptabel, kunnen de resultaten je strategie verbeteren?
  • Realistisch, is het doel haalbaar?
  • Tijdsgebonden, wanneer zijn we klaar? Wanneer is het doel bereikt?

Deze methode is een simpele manier om je doelen kunnen bepalen, iets wat je zeker moet doen, zeker als je erover nadenkt om video’s in te gaan zetten op social media. De doelstellingen die je bepaald hebt zorgen ervoor dat je grip krijgt op je content strategie.

Voordat je aan de slag gaat...

Het werk is niet gedaan wanneer je je doelen hebt bepaald. Er zijn nog een aantal andere dingen die je moet doen om het beste te halen uit de video’s die je gaat maken. Onze top 3 suggesties die je moet overwegen voordat je aan de slag gaat zijn:

  1. Plaats video’s native. De meeste socialmediakanalen bieden je de mogelijkheid om video’s rechtstreeks naar hun platform te uploaden. Zelfs als het je meer tijd kost is het belangrijk om dit juist wel te doen. Upload je video’s op elk individuele platform voor de beste resultaten.
  2. Kies het juiste videotype. Elk socialmediakanaal heeft zijn eigen sterke punten en je zult merken dat er verschillen zitten in de video’s per kanaal. Op sommige kanalen werken educatieve video’s beter en op andere kanalen instructievideo’s. Houd daar rekening mee.
  3. Houd het kort. Vooralsnog is er nog geen perfecte lengte voor een video op social media. Uit ervaring merken we dat video’s onder de 2 minuten het beste aanslaan op social media. Maak je video dynamisch en aantrekkelijk, dan zal je scoren.

Per socialmediakanaal hebben we een aparte blog geschreven over het inzetten van video. Van welk kanaal wil jij meer weten? Facebook, Instagram, LinkedIn of TikTok?