10 Instagram Videomarketing tips die je moet weten

3 min leestijd
23 oktober 2020

Hoe vaak heb jij je Instagram al gecheckt vandaag? Eén keer? Twee keer? De kans is groot dat de meesten van ons op zijn minst 'een paar keer' zou antwoorden! Of je nu je brunch foto's wilt delen of het perfecte paar schoenen wilt vinden, de meeste mensen kunnen geen genoeg krijgen van Instagram. En dat is een enorme kans voor iedereen die zijn marketinginspanningen via video wil vergroten!

 

 

Op de hoogte blijven van de dynamische trends van Instagram kan erg overweldigend zijn. Om er zeker van te zijn dat je het volledige potentieel van Instagram benut, hebben we de belangrijkste Instagram-videostatistieken samengevoegd waarvan jij op de hoogte moet zijn in 2020.

 

Mensen checken dagelijks wat er gebeurt op Instagram

We willen beginnen met iets om je een duidelijk beeld te geven hoe krachtig Instagram kan zijn als marketingtool. Ongeveer 60% van de gebruikers opent de app minstens één keer per dag in en brengt gemiddeld 28 minuten door op het platform!

Combineer deze cijfers en je hebt een duidelijke indicatie van hoe boeiend het platform is - een trend die niet lijkt te vertragen! Al met al zijn actieve gebruikers meer bereid om aandacht te besteden aan de inhoud van jouw merk, waardoor Instagram een vruchtbare voedingsbodem is om nieuwe potentiële klanten aan te trekken en een loyale community op te bouwen.

 

Het platform is voornamelijk populair bij jong volwassenen

Elk socialmediakanaal heeft een beetje zijn eigen populaire doelgroep. Voor Instagram lijkt het dat ze een solide niche hebben gevonden: 71% van hun actieve gebruikers is jonger dan 35 jaar, met een vrij gelijkmatige gender mix - 52% van de vrouwen en 48% van de mannen.

Deze cijfers suggereren in de eerste plaats twee dingen: de meeste bedrijven kunnen profiteren van Instagram, ongeacht of het primaire klantenbestand mannelijk of vrouwelijk is. Het laat ook zien dat het platform de perfecte omgeving is om een jonger publiek te bereiken!

 

Instagram stories zijn een must in je strategie

500 miljoen mensen gebruiken Instagram stories elke dag. En het is duidelijk de meest populaire functie van de app. Instagram Reels is ook al terrein aan het winnen van de groep die TikTok actief gebruikt. Deze Instagram-videostatistieken laten precies de kracht van stories zien.

Met stories hebben bedrijven de beschikking over een fantastisch communicatiemiddel - vooral als je bedenkt dat een derde van de meest bekeken stories van merken komt!

Door het tijdslimiet van Stories kun je dynamischer, informeler en toegankelijker zijn en je publiek aanmoedigen om meer met jouw merk te gaan interacteren. Hoe, vraag je je misschien af? Nou, de creatieve mogelijkheden zijn echt eindeloos. Je kunt nieuwe producten presenteren, ze gebruiken om feedback van klanten te krijgen en 'achter de schermen'-video's maken om uw publiek een kijkje te geven in uw bedrijf. De lijst gaat maar door!

 

Instagram story voorbeelden

 

Videos zorgen voor meer betrokkenheid dan foto’s

Hoewel Instagram oorspronkelijk was bedacht als een platform voor het delen van foto's, is het inmiddels veranderd (mede dankzij de overname van Facebook natuurlijk). Instagram-gebruikers lijken nu veel beter te reageren op videocontent.

In termen van interacties hebben berichten met een video het hoogste totale engagement percentage - 38% hoger dan foto's, om precies te zijn. Dit betekent dat wanneer je creatieve video content maakt, de mate van betrokkenheid van je volgers aanzienlijk kan toenemen!

Gelukkig is Instagram nog steeds een kanaal dat marketeers een breed scala aan opties, features en tools om verleidelijke inhoud te ontwikkelen. Of je nu gewone video's, live video's, verhalen of langere stukken deelt met IGTV, je moet profiteren van het potentieel van Instagram en het gebruiken om je interacties te verbeteren.

 

Hashtags zorgen voor meer interacties

Een andere manier om meer aandacht te krijgen en de interacties van je content te verbeteren, is door hashtags te gebruiken. Elke bron zweert weer bij een ander ‘magisch’ aantal hashtags. Maar het blijkt dat als je maar één relevante hashtag toevoegt je betrokkenheid al kan toenemen met 12%. Wij adviseren om niet meer dan 10 hashtags te plaatsen en ervoor zorgen dat ze niet te sterk variëren. Je hashtag moet bij de foto passen en soms is het slimmer om een hashtag te gebruiken die niet opgaat in de massa zoals: #love #summer. Ben je als bedrijf alleen actief in Nederland? Gebruik dan ook alleen Nederlandse hashtags. En ga je aan de slag met een 'eigen' hashtag voor je bedrijf? Check deze dan ook altijd eventjes wat daar op gepost wordt. Onlangs ging verslaggever Arjan Noorlander de mist in toen hij de #locktober introduceerde. Deze hashtag werd namelijk al geruime tijd gebruikt door de 18+ community.

 

Instagram-gebruikers houden van instructievideo’s

Wie heeft zich ook wel eens verloren in de video’s van Tasty van Buzzfeed op Instagram?

Eenvoudige stapsgewijze tutorials zijn de favoriete video-inhoud van Instagrammers, gevolgd door posts achter de schermen en nieuwsverslaggeving. Dit hangt samen met het feit dat de meest boeiende inhoud meestal een behoefte beantwoordt of een probleem oplost.

Dus terwijl video zijn opmars voortzet als de leider van alle inhoud, schetst deze Instagram-video statistiek een duidelijk beeld van waar je je marketingbudget op moet inzetten.

 

De meeste Instagram gebruikers volgen graag merken

In tegenstelling tot andere sociale mediaplatforms, staan Instagram-gebruikers erg open voor de boodschap van merken. Vandaar dat veel Influencers er ook mee wegkomen.

Uit een enquête van de makers van de app blijkt dat 90% van de accounts minimaal één bedrijf volgt. Bovendien bezoeken bijna 200 miljoen Instagrammers dagelijks minimaal één bedrijfsprofiel om meer informatie te krijgen over het merk, de producten of diensten!

Dit betekent dat het platform een zeer gezonde user-brand-omgeving introduceert. Iets wat vooral aantrekkelijk is voor groeiende bedrijven die hun aanwezigheid en zichtbaarheid op sociale media proberen te vergroten.

 

Een goede strategie trekt gemakkelijk nieuwe leads aan

Hoewel Instagram bekend staat als een platform dat men gebruikt om zich te oriënteren, kan het ook de verkoop stimuleren. Ongeveer 80% van de liefhebbers van online winkelen zegt dat de app hen helpt beslissen of ze een product willen kopen of niet. Dat is enorm, toch? Zeker nu het mogelijk is om je producten van je online shop op Instagram te taggen

Het platform kan een sleutelrol spelen in elke stap van het aankoopproces. Dus je moet je strategie uitbreiden om je doelgroep verder in de salesfunnel te krijgen. Door creatieve inhoud te ontwikkelen voor je volgende campagne kun je kopers beïnvloeden!

Zo kun je bijvoorbeeld content maken die gepersonaliseerd is. Denk bijvoorbeeld aan de advertenties van Zalando en Coolblue met het product dat je zojuist hebt bekeken. Je kunt ook reviews van klanten delen die al iets gekocht hebben om vertrouwen te winnen. Maar je kunt ook een tijdelijke aanbieding tonen om de mensen die twijfelen toch over de streep te trekken. Maak voor alles wel gebruik van de unieke content eigenschappen van Instagram zodat het in zijn totaal weer past bij het kanaal.

 

Instagram gebruikers reageren positief op Instagram advertenties

Naar schatting zal ten minste 75% van de Instagram-gebruikers actie ondernemen nadat ze een advertentie hebben bekeken.

Dit kan natuurlijk variëren afhankelijk van wie je target met je advertentie, in welk stadium van de salesfunnel zij zich bevinden en welke actie ze moeten ondernemen. Maar het kan hen ook zo positief beïnvloeden dat zij na het checken van je profiel (en het volgen ervan) al overgaan tot kopen. 

Wat de actie ook is, het komt erop neer dat gebruikers (veel!) reageren op advertenties op Instagram, vooral op één format...

 

Video advertenties worden het populairste ad format op Instagram

Tegenwoordig is een op de vier advertenties op Instagram een video. Hoewel 25% misschien niet zo schokkend is, aangezien video steeds meer ingezet wordt. Ook is video populair bij het publiek en heeft video content hun voorkeur. Daarom zal dit aantal naar verwachting toenemen.

Sterker nog: het aantal video's dat op Instagram is geüpload, is vier keer zo groot als vorig jaar en gemiddeld wordt er 80% meer tijd besteed aan het bekijken van video's op Instagram.

Als reactie op die trend rolt Instagram voortdurend nieuwe formats en functies uit. Advertenties in de Instagram stories hebben bijvoorbeeld veel nieuwe mogelijkheden, zoals interactieve video-carrousels of shop-tags.

Rekening houdend met beide statistieken, kan het een verstandige marketingstrategie zijn om meer van je advertentiebudget te besteden aan het ontwikkelen van video's voor Instagram. Ze kunnen je helpen je leads en sales te genereren en vergroten ook je aanwezigheid. Daarnaast moeten de meeste mensen eerst van je houden voordat ze iets van je gaan kopen.

 

Voorbeeld_2_Instagram_ads

 

Samengevat

Het is langs geleden dat Instagram alleen voor persoonlijk gebruik was. Het is nu een wereldwijd platform waar gebruikers graag naartoe gaan om nieuwe merken te ontdekken, inspiratie op te doen en te winkelen!

Houd dus bij je jaarplannen rekening met videomarketing op Instagram. Ze zijn een goed startpunt om trends te begrijpen en nieuwe soorten content te ontdekken waarop gebruikers goed reageren, wat weer betere resultaten kan opleveren!

Wil jij aan de slag met video marketing maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees onze blog over effectieve video's op Instagram. Maar wij helpen je ook graag met vrijblijvend advies!

Vrijblijvend advies

 

Tags