Hoe maak je content voor elke fase in de buyers journey?

3 min leestijd
13 november 2020

Niemand wordt 's ochtends wakker en besluit: ‘Ik ga vandaag iets kopen.’ In plaats daarvan doorlopen ze een ‘pad voor de aankoop’. Dit pad bevat onderzoek en evaluatie dat zij nodig hebben voordat ze een aankoop doen.

Die reis wordt de buyer journey genoemd.

Omdat consumenten beter geïnformeerd en mondiger zijn dan ooit tevoren, is het belangrijk om je buyer persona en de reis die ze afleggen goed te begrijpen, zo kun je content kunt maken dat hen op hun pad helpt en jou positioneert als een autoriteit.

 

Wat is een buyers journey?

Voor we verder gaan, wat is een buyers journey en hoe ziet die eruit? De buyers journey bestaat uit 3 verschillende fases. De bewustzijnsfase, de overwegingsfase en de beslissingsfase. In elke fase heeft de doelgroep weer een andere soort boodschap nodig om in een volgende fase te komen. 

Het ontwikkelen van een buyers journey voor jouw bedrijf is de eerste stap naar het maken van inhoud die past bij jouw doelgroep zodat ze jouw merk in elke fase van hun reis tegenkomen. 

 

Marketingkanalen voor elke fase van de doelgroep

Na het opstellen van de buyers journey en buyer personas kun je aan de slag met je contentstrategie. Het ontwikkelen van een contentstrategie begint met het identificeren van de kanalen waarop je je publiek bereikt.

Bewustzijnsfase

In de eerste fase is de grote meerderheid van je potentiële klanten nog niet bekend met jou of jouw merk. Je doel is om hen dus aan te trekken. Dat betekent dat het jouw doel is om hun pijnen en problemen op te lossen door inhoud te maken die ze gemakkelijk kunnen ontdekken en consumeren.

Je moet de aan de behoefte van jouw doelgroep voldoen. Ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar educatieve inhoud om een oplossing te vinden voor hun probleem. Qua content kun je dan denk aan blogposts, social media en ebooks. Er is nog geen garantie dat deze doelgroep iets bij jou gaat kopen maar als ze je content nuttig en interessant vinden kunnen ze hun journey bij jou verder voortzetten. 

Overwegingsfase

Wanneer iemand in de overwegingsfase zit betekent dit dat je de aandacht hebt getrokken. Ze weten dat ze een probleem hebben dat opgelost moet worden. In deze fase gaan ze opzoek naar de beste oplossing. De behoefte naar een aankoop neemt toe. In deze fase is het dus belangrijk om te laten zien dat jouw oplossing het beste bij hen past. 

In deze fase is het ook belangrijk om betrokkenheid te creëren met deze doelgroep. Hoe meer vertrouwen je met hen opbouwt hoe groter de kans is dat ze uiteindelijk voor jouw oplossing kiezen. Ga maar bij jezelf na, als je in bijvoorbeeld in een winkel goed geholpen wordt door een fijne verkoper is de kans groter dat je een aankoop doet dan wanneer je niet of slecht wordt geholpen. Dit principe vindt ook online plaats. Denk in de overwegingsfase aan kanalen zoals: e-mail marketing, retargeting en social media. 

Beslissingsfase

In deze laatste fase gaat iemand daadwerkelijk een aankoopbeslissing nemen. Ze zijn klaar om te kopen maar er is nog geen garantie dat ze dat bij jou gaan doen. In de meeste gevallen heeft deze doelgroep nog een laatste duwtje nodig. Zorg ervoor dat je het juiste aanbod en de juiste inhoud aan deze doelgroep laat zien. In deze fase kan dat enorme impact hebben. Welke kanalen zet je hier dan voor in? Eigenlijk elk kanaal dat je hiervoor ook gebruikt hebt. E-mail marketing, retargeting en social media.

 

Aan de slag met jouw buyers journey!

Elk bedrijf heeft een unieke buyers journey, gevormd en ontworpen rond het unieke pad van hun koper. Het is een recept dat niet noodzakelijkerwijs van het ene bedrijf naar het andere kan worden gekopieerd. Bij het creëren van jouw eigen buyers journey, zijn er een aantal factoren die specifiek zijn voor jouw bedrijf waarmee je rekening moet houden.

Dat gezegd hebbende, blijft de algemene aanpak hetzelfde: begrijp je publiek, ontwikkel jouw kanalen en content in en rond jouw branche en creëer een gedocumenteerde contentmarketingstrategie die de content specifiek toewijst aan elke fase van de buyers journey.

Als je dit goed doet heeft het de grootste impact op jouw klantrelaties en uiteindelijk ook de conversies. Heb je hulp nodig in het maken van jouw buyers journey, content creatie of contentstrategie? Wij denken graag met je mee. Boek een vrijblijvende sparringsessie in onze agenda.

Tags