Een viral video. Is er een handleiding om er eentje te maken?

3 min leestijd
8 december 2020

De impact van video is niet meer te ontkennen. Het bereik van video is niet te vergelijken met tekst of een afbeelding. Er zijn dan ook enorm veel redenen om video’s in te zetten. Alleen al op YouTube wordt er per dag meer dan 1 miljard uur aan video’s bekeken. De vraag is alleen, hoe zorg je ervoor dat jouw video genoeg bereik genereert, de juiste boodschap brengt bij de doelgroep en in het mooiste geval, viraal gaat?

In dit blog bespreken we de principes van een viral video zodat jij deze kunt toepassen op jouw volgende video. Zo vergroot je de kans dat jouw video viraal kan gaan. Het grootste voordeel van viraal gaan is namelijk dat je tegen minimale kosten een groot bereik kunt genereren. Maar hiervoor moet je content wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo werkt het 

Een video kan pas echt viraal gaan als het wordt doorgestuurd en zich als een olievlek verspreidt. . Daar komt ook de metafoor van het coronavirus vandaan. Een virus verspreidt zich snel omdat het een voortplantings quote heeft van minimaal 1. Iedereen die besmet is, besmet weer iemand anders, zodra dit getal onder de 1 valt sterft het virus (of de hype) langzaam af. 

Maar waarom zouden mensen jouw content delen? Daar zijn een aantal verschillende redenen voor: 

  • Waardevolle en onderhoudende informatie overbrengen op anderen
  • Onszelf definiëren ten opzichte van anderen
  • Relaties opbouwen en onderhouden
  • Omdat het zelfvoldoening geeft
  • Om de wereld om ons heen bekend te maken met de zaken die ons bezighouden

 

Tips om viraal te gaan

Uit een onderzoek blijkt dat social video content 1200% meer shares genereert dan een foto met tekst. Video’s die viraal gaan zijn vaak niet met opzet zo trending geworden. Er is dan ook géén formule of strategie om een video viraal te laten gaan. Wel zijn er tips die kunnen helpen en misschien het verschil maken tussen een populaire video en een viral video.

 

1. Maak een authentieke video

Een virale video kopiëren is verleidelijk, maar het zal nooit hetzelfde effect hebben, omdat mensen het waarschijnlijk al hebben gezien. Tuurlijk, beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar als je je echt wilt onderscheiden dan zorg je ervoor dat je video origineel is. Zo verras je de kijkers en speel je in op hun gevoel.

 

2. Maak je video actueel

Wanneer een video niet actueel is verliest het de kracht van het moment. Een goede viral video wordt op het juiste moment geplaatst/gemaakt. Een video van iets wat de wereld bezig houdt of een voorspelling kan geven van de toekomst trekt meer de  aandacht van de doelgroep. Tuurlijk is het mogelijk om een grappige flashback viraal te laten gaan, denk even aan onze klassieker MAND.

Maxim Firma GIF by VPRO - Find & Share on GIPHY

3. Zorg voor emotie in je video

Het toevoegen van emotie in een video is een belangrijk aspect van een goede, eventuele viral, video. Video’s die emoties oproepen worden namelijk het meest gedeeld. Verschillende vormen van die video’s zijn:

  • Video’s met humor
  • Inspirerende video’s
  • Droevige video’s
  • Opwindende video’s

Er zijn verschillende manieren om emotie op te wekken in je video. Bijvoorbeeld een plottwist in je video om kijkers te verrassen. Wat het altijd goed doet zijn kinderen, dieren of bekende mensen combineren met humor. Met deze formule is de kans dat je video viraal gaat al flink gestegen. Kijk maar naar dit voorbeeld van Calvé Pindakaas.

 

4. Maak je video herkenbaar

Herkenbare content waarin jouw doelgroep zich mee kan identificeren is belangrijk voor een viral video. Mensen delen alleen iets als ze het leuk of interessant vinden. Een kijker bepaalt binnen 5 tot 7 seconden of jouw video de moeite waard is om te kijken. Dit betekent dus dat je direct op een aansprekende manier de aandacht moet pakken anders is de doelgroep al vertrokken.

 

5. Verspreid je video over de juiste kanalen

Nu je een potentiële viral video hebt gemaakt is het tijd om hem de wereld in te slingeren. Kies hiervoor wel het juiste kanaal. Waar bevindt de doelgroep zich die jouw video waarschijnlijk leuk vindt? Plaats daar dan je video. Een denkfout is daarna dat mensen verwachten dat de video vanzelf door de massa wordt opgepakt. Het is belangrijk dat je hier zelf een boost aan geeft door hem te delen of om de video onder de aandacht te brengen van invloedrijke influencers of media kanalen. 

 

Juiste content + juiste kanaal + juiste doelgroep + juiste moment = mogelijke viral

Zoals we aan het begin van onze blog al schreven, er is (helaas) geen strategie om viraal te gaan. Je kunt alleen de elementen die in de meeste viral video’s zitten gebruiken en toepassen in jouw video en leren van de successen. Uiteindelijk komt het allemaal neer op het maken van de juiste content, voor de juiste doelgroep, op het juiste moment op het juiste kanaal. 

Video’s met een commerciële boodschap gaan in de meeste gevallen minder viraal. Dit komt omdat kijkers afhaken wanneer er overduidelijk producten worden getoond of een logo in beeld komt. De kern moet zitten in het entertainen van de doelgroep dan komt verkoop en succes daarna wel. 

Ben jij brave enough om een mogelijk viral video te gaan maken? Wij denken graag vrijblijvend met je mee! Boek nu een vrijblijvende afspraak.

Vrijblijvend gesprek

Tags